Открита процедура

Обявлението е в архива.
5927246

Публикувана на: 27.03.2024

Краен срок: 29.04.2024

Прогнозна стойност: 1000000.00 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА"

Уникален номер на поръчката: 00044-2024-0014

Предмет на настоящата обществена поръчка е изработване на прединвестиционно проучване и проектиране, което да осигурява направлението София – Кулата, извън Кресненското дефиле.
В този смисъл, цел на обществената поръчка е да бъде определен изпълнител и да се сключи договор за изработване на прединвестиционно проучване и проектиране.
Настоящото прединвестиционно проучване за трасе, което да осигурява направлението София-Кулата извън Кресненското дефиле, трябва да бъде поставено в контекста на целите на българското правителство и регулаторната рамка на ЕС. Реализацията на проекта би облекчила водачите на превозни средства на регионално, национално и международно ниво, което обуславя необходимите потвърждения с цел стартиране на проекта да бъдат взети. Вземането под внимание на сратегическата рамка улеснява както обосновката на проекта в стратегически смисъл, така и неговата техническа и финансова обосновки. Проектът е както от национално, така и от международно значение, поради потенциала му за значително подобряване на връзките между България, Гръция, Румъния, и други европейски държави направление север-юг.
Основанието за възлагане на настоящия проект е Решение № 146 от 29.02.2024 год. на Министерски съвет за одобряване на Доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на министъра на транспорта и съобщенията относно резултатите и достоверностите, постигнати на среща, проведена на 08 февруари 2024 год. за напредъка на Автомагистрала „Стума“ в обхвата на Лот 3.2 Предметът на обществената поръчка е комуникиран с ЕК през м. февруари 2024 г., като е постигнато съгласие да бъде включено и изискване за проучване на вариант за трасе извън дефилето, което да изпълнява функцията на платно от София към Кулата на АМ Струма, Лот 3.2.
Предмет на настоящото възлагане е изработване на прединвестиционно проучване и проектиране за ново пътно трасе, което да осигурява направлението София-Кулата извън Кресненското дефиле. Същото се разработва в две направления:

  • дублиращо двупосочно трасе на път I1 извън Кресненското дефиле;
  • дясно платно на АМ Струма Лот 3.2 извън Кресненското дефиле.

Изготвените предпроектни проучвания  трябва да отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) към инвестиционните проекти, по които се издава разрешение на строеж и на Наредба № 4 от 21 май 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

1. ​Кратко описание:
Път I-1 „Граница Румъния - о.п. Видин - Димово - Ружинци - Белотинци – о.п. Монтана – о.п. Враца - Мездра - Ботевград - Горни Богров - ок.п. София - Даскалово - о.п. Дупница - о.п. Благоевград - о.п. Симитли - Кресна - Кулата - граница Гърция“ осигурява свързаност между Р Румъния и Р Гърция, като преминава през областите Видин, Монтана, Враца, София и София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Предвид съвпадането му с трасето на европейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“ през територията на страната и важната му транспортна функция, през годините са предприети действия по неговата модернизация в различни участъци, чрез повишаване на неговия клас, или с изграждане на дублиращи трасето му автомагистрални участъци и скоростни пътища.
Обектът ще е ситуиран изцяло на територията на област Благоевград.

2. Основни технически изисквания
Прединвестиционното проучване трябва да се съобрази със следните по-съществени предпоставки:
Оценка на въздействие на безопасността на движение, която да докаже подобряване на безопасността чрез бъдещото допълващо трасе.
Предпроектни проучвания, които да разгледат поне два варианта за преминаване на ново пътно трасе извън Кресненското дефиле.
Степента на подробност трябва да бъде такава, че да гарантира възможността за прилагане на последващите законови процедури за одобрение, включително съгласно изискванията за опазване на околната среда, пожарната и аварийна безопасност.
За проекта ще бъде проведена цялостна процедура по ОВОС по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), чрез която предвид разпоредбите на чл. 31, ал. 1 и ал. 4 на Закона за биологичното разнообразие, следва да се извърши и процедурата по оценка за съвместимост (ОС) с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000”. Процедурите ще се проведат от Възложителя въз основа на изработеното прединвестиционно проучване (варианти).
Финалната фаза от подготовката на предпроектните проучвания е изготвянето на предварителни парцеларни планове, които да позволят на възложителя да планира адекватно последващите процедури по отчуждаване на земи.

3. Проектни части на прединвестиционното проучване
Том 1: Оценка на въздействие на пътната безопасност;
Том 2: Част Пътна - графични материали
Том 3: Част Конструктивна – Тунели (при необходимост) и Големи съоръжения;
Том 4: Част Геодезия;
Том 5: Част Геология и хидрология (Инженерно-геоложки и хидроложки доклад);
Том 6: Част Опазване на околната среда;

4. Предметът на обществената поръчка, включва (описание на дейностите по поръчката):
За изготвяне на проекта следва да бъдат извършени всички необходими дейности, които да гарантират постигането на целта, включително следните дейности:

  • Оценка на въздействието върху пътната безопасност.

Преглед и анализ на налична актуална основа – топографски карти, цифров модел на кадастрални карти, карти на възстановената собственост, геодезическо заснемане, действащи общи и подробни устройствени планове и др. Препоръчва се при изработването на прединвестиционното проучване да се използва актуален към момента на проучването ортофото план на разглежданата територия.

  • Преглед и анализ на наличните геоложки, хидрогеоложки и геофизични проучвания.
  • Провеждане на необходимите нови (допълнителни) геоложки, хидрогеоложки и геофизични  проучвания.
  • Разработване на поне два варианта на трасето, геометрично решение в план и профил, крайпътните обекти, напречни връзки, съоръжения и възли, както и на тяхното разположение.
  • Определяне на местата, вида, общото разположение, отворите и останалите основни характеристики на нужните големи съоръжения (тунели, мостове, надлези, подлези, подпорни и укрепителни стени, корекции на речни корита, укрепване на свлачища и др.).
  • Оценка на земните работи (включително предвиждане на големи изкопи и насипи).
  • Оразмеряване на пътната конструкция;
  • Предвиждане на мерки за отводняване;
  • Задаване на разположение и изисквания към зони за почивка и аварийни площадки;
  • Предвиждане на интелигентни транспортни системи;
  • Задаване на възможни места и изисквания за складиране на строителни материали и площадки за депониране на земни маси;
  • Предвиждане на премествания и изграждане на нови инженерни мрежи, проводи и съоръжения към тях;
  • Изготвяне на предварителни парцеларни планове, в които са посочени засегнатите от постоянното строителство площи;
  • Екологичен анализ на вариантните решения;
  • Определяне на пътни принадлежности и системи – пътни знаци, осветление, ограничителни системи за пътища и др.;
  • Изготвяне на типови напречни профили и стандартни детайли;
  • Изготвянена предварителна количествена сметка и оценка на разходите
  • Всички останали дейности, необходими за изпълнението на предмета на обществената поръчка.


*Забележка: Подробно описание на предмета на обществената поръчка е представено в
Заданието за изработване на Прединвестиционно проучване и проектиране (Приложение А), приложено към документацията за обществената поръчка!
 

URL: https://app.eop.bg/today/357658

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД