Покана до определени лица

Обявлението е в архива.
5333913

Публикувана на: 22.11.2023

Краен срок: 04.12.2023

Прогнозна стойност: 14900.00 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Резултат

Възложител: ОБЩИНА ХАРМАНЛИ

Уникален номер на поръчката: 00056-2023-0028

„Упражняване на авторски надзор, по време на изпълнение на СМР на обект: „Рекултивация на клетка 1 на Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Харманли, Маджарово, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Стамболово и Свиленград“ във връзка с изпълнение на проект   BG16FFPR002-2.002 – „Рекултивация на регионални депа / клетки на регионални депа за битови отпадъци“, финансиран по Оперативна  Програма „Околна среда“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.
Във връзка с чл. 162, ал. 2 от ЗУТ, авторският надзор по време на строителството се осъществява от проектанта при условията и по реда, определени с наредбата по чл. 169, ал. 4 от ЗУТ и въз основа на договор с възложителя. Авторският надзор по всички части е задължителен за всички строежи от първа до пета категория включително.
Обект: „Рекултивация на клетка 1 на Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Харманли, Маджарово, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Стамболово и Свиленград“ е втора категория.
Предписанията на проектанта, свързани с авторското му право, за точното спазване на изработения от него инвестиционен/работен проект се вписват в заповедната книга и са задължителни за останалите участници в строителството.
Проектантът носи отговорност за всички свои действия при упражняване на авторския надзор по време на строителството.
Съгласно чл. 162, ал. 2 от ЗУТ, условията и реда за осъществяване на авторски надзор по време на строителството се определят чрез договор между възложителя и проектанта, като за целта договорът за осъществяване на авторски надзор е обвързан с условието функциите да се изпълняват от същите физически лица, които са изготвили проекта. С Договор № 648/28.04.2023 г., Община Харманли възлага на "ЕКОЕМ" ЕООД, ЕИК: 121079308, със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. "Младост" 2, бл. 235, вх. 1, ет. 11, ап. 4Т, представлявано от Емилия Костакева, извършване на дейности по изработване на „Работен проект за „Рекултивация на клетка 1 на Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Харманли, Маджарово, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Стамболово и Свиленград“. 
 Изготвеният инвестиционен/работен проект е приет без забележки съгласно Приемо-предавателен протокол от 26.06.2023 г., в следствие на което за обекта е издадено Разрешение за строеж № 152/11.10.2023 г. от Главният архитект на Община Харманли.
Съгласно чл. 191, ал. 1, т. 2 от ЗОП, Публичните възложители могат да прилагат ред за възлагане на поръчка на стойност по чл. 20, ал. 3 от ЗОП с публикуване в РОП на
Покана до определени лица, тъй като възлагането на обществената поръчка на друго лице е невъзможно поради наличие на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт, както и когато естеството на доставката или услугата е ограничено до точно определен изпълнител по причини, които не се дължат на възложителя;

Имайки предвид и правната разпоредба на Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), авторското право принадлежи на лицето, което е създало работния проект, а носителят на авторските права върху инвестиционния проект е "ЕКОЕМ" ЕООД.  По смисъла на чл. 18, ал. 1, във връзка с чл. 18, ал. 2, т. 8 от ЗАПСП, авторът на произведението, в конкретния случай "ЕКОЕМ" ЕООД, има изключителното право да използва създаденият проект, вкл. да го преработва и синхронизира по смисъла на цитираната разпоредба, да извършва преработка и приспособяване, вкл. внасянето на всякакъв вид промени в произведението.
В случая е налице хипотезата на чл. 191, ал. 1, т. 2 от ЗОП, съгласно която Възложителят може да възложи обществена поръчка чрез Покана до определени лица, когато поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител поради наличие на изключителни права, включително права на интелектуална собственост. Авторският надзор следва да се осъществя по всички части на работния проект.
Изпълнението на настоящата поръчка ще бъде в пряка зависимост от изпълнението на договора за строителство и същото няма да започне до подписването на договор с избрания изпълнител на поръчката за СМР.

URL: https://app.eop.bg/today/344485

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД