Публично състезание

Обявлението е в архива.
5760083

Публикувана на: 05.03.2024

Краен срок: 03.04.2024

Прогнозна стойност: 320000.00 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: ЦЕНТЪР ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Уникален номер на поръчката: 00006-2024-0001

ЦСМП-София има нужда от услуга по организиране и осигуряване на столово хранене за служителите си. Изпълнителят на тази дейност следва да я извършва на територията на централата на ЦСМП-София – гр. София, бул. “Васил Левски” № 129. Храната трябва да се приготвя на място – не е допустимо кетърингова услуга или какъвто и да е начин на приготвяне на храна извън определеното за това помещение в сградата на ЦСМП-София, освен в изключителни случаи (напр. извънредно положение, епидемична обстановка, ремонтни дейности, невиновна невъзможност да се осигури необходимата хигиена и др.) и след изричното разрешение на възложителя.
Изискването за приготвяне на храна на място е важна за възложителя по следните причини:
1. При приготвянето на храна на място възложителят може да осъществява постоянен контрол върху качеството на храната, в това число качеството на продуктите и начинът на приготвяне. Не е достатъчен контролът по документи, а е необходимо да се осигури възможност за пълна фактическа проверка. Завишената степен на контрол е необходима, тъй като неблагоприятните последици от евентуално хранително неразположение или отравяне далеч надхвърлят здравето на лицата, които консумират храната. ЦСМП-София е единствената структура, която извършва мобилна спешна медицинска помощ на територията на гр. София и Софийска област. Само населението на територията на София-град е почти 1,2 млн. души, а с посетителите от съседни райони през деня общият брой на лицата, които са обслужвани от ЦСМП-София надхвърля значително регистрираното население. Публично е известно, че ЦСМП-София от много години изпитва сериозен недостиг на лекари и медицински специалисти (от 942 души обща щатна численост, реално заети са между 750 и 800 души). Непрекъснатият режим на работа на Центъра е единствената гаранция, че всички тези хора няма да останат без достъп до спешна медицинска помощ. Екипите в ЦСМП-София се състоят от двама или трима души. Достатъчно е един член на екипа да не е в състояние да изпълнява задълженията си и целият екип е неработоспособен. Дори и една трета от хранещите се да получат хранително неразположение, автоматично означава, че гр. София остава на практика без спешна медицинска помощ, тъй като е невъзможно да се сформират нови екипи. Именно затова е необходимо да се създадат условия за завишен контрол и при осъществяване на столовото хранене.
2. Достъпът до сградата на ЦСМП-София е контролиран и се следи всяко лице, което влиза и излиза, включително и служителите на евентуалния изпълнител – готвача и кухненските помощници. Не се допускат лица, които са с установими активни инфекциозни заболявания. При необходимост се извършват и тестове на място. По този начин се създават възможности за завишен контрол и на лицата, имащи пряк достъп до храната, поради причините посочени в предходната точка. Това е необходимо като предпазна мярка не само по време на епидемична обстановка, но и при разпространението на всяко сезонно инфекциозно заболяване. Дори и едно локално огнище на сезонен грип може сериозно да затрудни оказването на спешната медицинска помощ на територията на град София.
3. Работата на екипите за спешна медицинска помощ е изключително натоварена и стресова. Работодателят се стреми да им осигури възможно най-питателна и с високо качество храна. Безспорно приготвянето на място е предпоставка за това в сравнение с доставката отвън – тип „кетъринг“. Именно затова ЦСМП-София е оборудвала кухня с всички необходими уреди, както и столова, в която да се хранят работещите. Работи се на 12-часови дежурства като почивката за ядене пряко зависи от натовареността на съответния екип. Самата натовареност не може да се планира дори и в рамките на същия ден, нито може да се гарантира твърдо часовете за почивка. Дейността изцяло зависи от обажданията на единен европейски номер за спешни повиквания – 112. Не е възможно дори и в рамките на деня да се посочи за колко часа и колко бройки ястия да бъдат доставени, ако се разчита на кетъринг услуга. Работодателят не желае нито да заплаща за поръчана храна, която няма да бъде консумирана, нито да предоставя престояли ястия на служителите си. Само приготвянето на място създава възможност да се съобрази столовото хранене с натоварения работен график на спешните медицински екипи в ЦСМП-София.
4. Допустимо е храна да се приготвя на друго място само в изключителни случаи (напр. извънредно положение, епидемична обстановка, ремонтни дейности, невиновна невъзможност да се осигури необходимата хигиена и др.) и след изричното разрешение на възложителя. Такива случаи в миналото са възникнали – напр. по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка заради коронавирусната инфекция беше забранено събирането на групи хора на едно място, което на практика прави невъзможно храненето в столовата.
5. Възложителят счита, че след като е направил инвестиция в кухня и кухненско оборудва (голяма част от него е прикрепена към помещенията и не може да бъде демонтирана без извършване на строително-ремонтни дейности), не би следвало да ги предоставя безвъзмездно на евентуалния изпълнител. За целта е определен справедлив пазарен наем от лицензирани експерт оценители. В договор е предвидена възможност за преоценка на размера на наема.
Предвид натовареността и общата численост на работещите в Централата на ЦСМП-София, следва да се очаква, че дневно в стола ще се хранят поне 50 (петдесет) човека – броят варира в зависимост от натовареността, броя на екипите за деня и др. Ако се запълнят свободните работни места, бройката ще се увеличи. Прогнозната стойност на обществената поръчка е около 320 000 лева без ДДС за 16 месеца (съответно 240 000 лева без ДДС за 12 месеца). Посочената стойност е прогнозна и не обвързва по никакъв начин ЦСМП-София, като същата може да бъде по-голяма или по-малка, в съответствие с конкретните нужди. Договорът се сключва за срок от 12 (дванадесет) месеца с опция за продължаване до сключване на нов сходен договор, но за не повече от 4 месеца.
Заплащането става по следния ред:
1. ЦСМП-София осигурява на служителите, изпълняващи дванадесетчасови дежурства, топла храна като въвежда определената й стойност (понастоящем е по 4 лв. на дежурство) в поименните магнитни карти, а изпълнителят предоставя храна и напитки на служителите срещу тези карти. Сумата по картите може да се промени в съответствие с приложимото трудово законодателство (Наредба № 11 за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея, постигнатите договорености със служителите в рамките на колективния и индивидуалните трудови договори), както и по решение на директора. Изразходваните от служителите средства по магнитните им карти се осребряват и изплащат на изпълнителя ежемесечно до двадесет и осмо число на следващия месец след консумация.
2. Служителите на ЦСМП-София имат правото да доплащат сумата над горепосочената стойност или изцяло да заплащат за своя сметка поръчаното ястие.

Изпълнителят е длъжен да заплаща месечна наемна цена за ползване на предоставения му имот (с обща площ от 250 кв. м.) и техника във връзка с изпълнение на поръчката в размер на 1020 (хиляда и двадесет) лева без ДДС (590 лв. без ДДС за имота и 430 лв. без ДДС за кухненското оборудване). Наемът е определен края на 2021 г. въз основа на оценки от лицензирани оценители, както следва: за имота – независим експерт оценител с оценителска правоспособност за недвижими имоти с регистрационен номер №100100833 от 14.12.2009 г. и за оборудването – независим експерт оценител със сертификат за правоспособност регистрационен № 300100687 и № 500100638 от 30.12.2010 г. Възложителят счита, че овехтяването компенсира инфлационните флуктуации при наемните цени.
 

URL: https://app.eop.bg/today/357290

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД