Публично състезание

Обявлението е в архива.
5946827

Публикувана на: 05.04.2024

Краен срок: 15.04.2024

Прогнозна стойност: 234700.00 BGN

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Доставки

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: ОБЩИНА ХАСКОВО

Уникален номер на поръчката: 00211-2024-0017

Предмет на настоящата обществена поръчка  “Доставка и монтаж на система за производство на водород по метода електролиза на вода за нуждите на ОП „Младежки център“, гр. Хасково”, е свързан с предвидените мерки в дейност 2, Пилотна иновативна мярка за интеграция на зелен водород към сградата на ОП "Младежки център" , гр. Хасково, в рамките на проект номер от ИСУН №: BGENVIRONMENT-4.004-0013-C02 „Преход към климатично устойчиви общности“, който се изпълнява от Община Хасково в партньорство с Община Стамболово, Община Маджарово и партньор от Норвегия - International Development Norway AS. 
Общата цел на проекта е повишаване на капацитета на общинско ниво за оценка на стратегическите планове и програми, посредством подобряване на процесите по стратегическо планиране, мониторинг на изпълнението и прилагането на иновативни мерки и дейности за намаляване на емисиите от парникови газове и смекчаване и адаптиране към неблагоприятните последици от изменението на климата.
Специфични цели на проекта са:

  • Прилагане на иновативни пилотни мерки в сектора на енергетиката и биоразнообразието за намаляване и ограничаване на емисиите от парникови газове на територията на общините Хасково, Стамболово и Маджарово;
  • Намаляване на зависимостта от енергия от въглеводороди и изкопаеми горива и популяризиране на екологични технологични решения в ежедневието на жителите на общините Хасково, Стамболово и Маджарово;
  • Повишаване на уменията и експертизата на служителите от община Хасково, община Стамболово и община Маджарово за планиране и осъществяване или възлагане на дейности за оценка на ефективността на стратегически планове и програми в областта на устойчивото развитие и адаптиране към неблагоприятните последици от изменението на климата.

            Пилотната мярка за интеграция на зелен водород към сградата на ОП „Младежки център“, гр. Хасково е съответствие със Стратегията на Европейския съюз за използване на водорода, тъй като водородът от възобновяеми източници е най-съвместимия вариант с целта на Европейския съюз за постигане на неутралност по отношение на климата за нулево замърсяване в дългосрочен план.
            Съгласно одобреното проектно предложение, в рамките на Дейност 2 „Пилотна иновативна мярка за интеграция на зелен водород към сградата на ОП „Младежки център“, гр. Хасково е предвидено да се интегрира водородна система към котелното стопанство на ОП „Младежки център“ заедно с хибридна фотоволтаична система.       
Водородната система е технологичното решение за производство на водород и кислород чрез електролиза на вода. Системата позволява на потребителите да произвеждат високо енергийно гориво на място като така реализира икономия на конвенционалното си гориво с около 40% и намалява драстично вредните емисии - SO₂ с до 30%, CO₂ с до 30%, NOX с до 25%, PM  с 6 до 8 пъти.
            Важен аспект от изпълнението на проекта дейността е възможността за използването на екологично чиста енергия, с което да се редуцират емисиите на парникови газове и други вредни емисии за околната среда на територията на Община Хасково.
Обхват на дейностите, включени в предмета на обществената поръчка
            Настоящата обществена поръчка включва в обхвата си доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на система за производство на водород по метода електролиза на вода за нуждите на ОП „Младежки център, гр. Хасково, с цел производство на „зелена“ енергия за захранване на система за производство на водород по метода на електролиза на вода.
В предмета на поръчката са включени:
Етапи и фази на изпълнение
Съгласно одобреното проектно предложение, изпълнението на пилотната мярка е Съгласно одобреното проектно предложение, изпълнението на пилотната мярка е планирано да се осъществи на няколко етапа:

  • Етап 1: Проучване

В рамките на посочения етап, Изпълнителят следва да извърши проучване относно функционирането на горивното стопанство на ОП „Младежки център“, в т.ч. на наличните котли и горелки, режима на работа и всички особености относно неговото функциониране.

  • Етап 2: Проектиране

            През този етап, Изпълнителят следва да проектира всички компонентни на системата с оглед мястото и вида на помещението, в което ще бъде разположена системата за производство на водород и кислород; водопровода и системата за подготовка на водата за електролизьорите; електрозахранването; газовите пътищата за транспорт на произведения газ; системата за следене на изгорелите газове и обратна връзка за контрол на горивния процес; връзка със съществуващата система за управление и контрол на процеса. Изпълнителят следва да изготви проектна схема и пълна документация, необходима за въвеждане в експлоатация на обекта и съгласуване с компетентните органи.

  • Етап 3: Интегриране на водород и кислород в действащо котелно стопанство. Настройки на системата. Въвеждане в експлоатация.

В предмета на поръчката са включени и:
- Въвеждане на Системата в експлоатация (включително провеждане на 72 часова експлоатационна проба на системата), с подписването на нарочен Констативен протокол за приемане на доставката и монтажа на обекта от служител на общинска администрация.
- Провеждане на обучения и инструктаж на 2 служители на възложителя/ ОП „Младежки център“ за експлоатационна работа със Системата, както и техническата поддръжка на Системата и нейните компоненти за периода на гаранционния срок.
- Техническата поддръжка на Системата и нейните компоненти се осъществява от изпълнителя за периода на гаранционния срок.
Внедряване на система за производство на водород и кислород с цел директното добавяне на газа в горивните процеси за постигане на оптимизации и намалени вредни емисии.
В резултат от изпълнението на Дейност 2 „Пилотна иновативна мярка за интеграция на зелен водород към сградата на ОП „Младежки център“, гр. Хасково” по Проект „Преход към климатично устойчиви общности“ по процедура BGENVIRONMENT-4.004 Открита покана № 3 „Климат“ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021 г., ще се постигнат следните резултати:
- намаляване на разходите за конвенционално гориво с минимум 25%;
- намаляване на вредните емисии с над 15%;
- оптимизиране на работния режим на котелното стопанство;
- значително намаляване на разходите за електроенергия.
 Реализирането на пилотната мярка в ОП „Младежки център“ в община Хасково ще има стимулираща роля за намиране на нови решения за устойчиво потребление, тъй като изпълнението на общински проекти са с висока степен на видимост в публични живот.
 

URL: https://app.eop.bg/today/377085

Безплатен тест

Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

Регистрирайте се
ТЪРГОВЕ ОТ
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД